Robert Redford

Robert Redford

Robert Redford
Oyuncu, Yapımcı, Yönetmen

Doğum Tarihi: 18.08.1937

Doğum Yeri: Kaliforniya, ABD

Akademi ödülü (Oscar) sahibi artist, film yönetmeni, yapımcı, iş adamı ve model. Hollywood'un en büyük yıldızlarındandır. Karizmatik aktör, her rolün aranan başarılı ismidir.

Santa Monica, Kaliforniya'da doğmuştur. Üvey kardeşi William babasının diğer evliliğindendir. 1954 yılında Van Nuys High School'u bitirmiş ve beyzbol bursu ile Colorado Üniversitesi'ne başlamıştır. 18 yaşında annnesinin ölümü nedeni ile başladığı içki problemi nedeni ile bursunu kaybetmiştir. Takiben Brooklyn'de ki Pratt Enstitüsüne başlayarak sahne tasarımı dalında çalışmaya başlamıştır. Halen Sundance, Utah'da ikamet etmektedir. İki kez evlenmiştir

Redford'un en bilindik rolleri Butch Cassidy ve Sundance Kid, All the President's Men, The Sting, The Natural, The Way We Were, Out of Africa, The Great Gatsby filmlerindedir. Redford yönetmen olarak de Ordinary People, Quiz Show, The Legend of Bagger Vance, The Horse Whisperer, The Milagro Beanfield War, ve A River Runs Through It filmlerinde çalışmıştır. Ordinary People filminin yapımcılığını da üstlenmiştir.

1980 yılında, Redford'un yönettiği, Ordinary People, ona en iyi yönetmen Oscar'ını kazandırmış; 1994 yapımı Quiz Show, en iyi yönetmen adaylığını getirmiş, ancak Forrest Gump filmine karşı kaybetmiştir. Warren Beatty, Clint Eastwood, Mel Gibson, Richard Attenborough, ve Kevin Costner ile beraber, Redford en iyi yönetmen dalında Oscar alan aktörlerin arasında gelmektedir. 1950 lerin sonu ve 60'lı yıllarda Redford bazı televizyon programlarında rol almıştır. Bunlardan bazıları The Twilight Zone, Alfred Hitchcock Presents (üç farklı bölümde) , Maverick, Naked City, Route 66 ve Dr. Kildaredir. The Voice of Charlie Pont (ABC, 1962) dizisindeki rolü ile Emmy Ödülü'nde en iyi yardımcı erkek oyuncu adaylığı almıştır. Takiben Broadway sahnelerinde bazı roller almıştır.

1967 senesinde Yönetmen Gene Saks'ın çektiği, Barefoot in the Park filminde güzel oyuncu Jane Fonda ile eğlenceli komedi filminde başarıyla yer almıştır.

Broadway'deki başarılı dönemi sonrası daha büyük roller gelmiştir. Bisexuel bir film yıldızını canlandırdığı Inside Daisy Clover (1965) ve This Property Is Condemned (1966) bunlardan ikisidir. Aynı yıllarda Jane Fonda ile sahnede yakaladıkları sinerji The Chase ve The Electric Horseman (1979) filmlerinde kendini göstermiştir.

1974 yılı Chase filminde yine Jane Fonda ve Marlon Brando ile birlikte oynmaıştır. Aynı yılda The Great Gatsby adlı dram filminde Mia Farrow ile başrolleri paylaşmış ve bu film 2 oscar ödülünü kazanmıştır. Paul Newman ile oynadığı Butch Cassidy and the Sundance Kid (1969) filmi perdedeki imajının gelişmesinde önemli bir basamak olmuş, ve Paul Newman iel iyi birer ekip olmuşlardır.

Yine Paul Newman ile bir başka rolü paylaştığı film ise 1973 senesindeki 7 Oscarlı The Sting filmi olmuştur. Bu filmde Reford için, kariyeri adına önemli bir film olmuştur. Burada dolandırıcı ve ikna etme kabiliyeti yüksek bir adamı canlandırır.

1990 senesinde Yönetmen Sydney Pollack'ın Havana filminde oynamış, ve burada bir devrimciye aşık olan ve hep kazanan kumarbaz'ın, ne kadar iyi bir insan olduğu ve kendine onu sevdirme çabaları anlatılır. Son filmi ise, Tom Cruise, Merly Streep ile rollerini paylaştığı ve kendi yönettiği Lions for Lambs'dir. Jeremiah Johnson adlı film sayesinde, Redford'un tipi, Berardi ve Milazzo'nun yarattığı ünlü İtalyan çizgi romanı Ken Parker'a esin kaynağı olmuştur. 2001 senesinde başarılı Yönetmen Tony Scott'un Spy Game adlı filminde rol almıştır. 2002 yılında Akademi onur ödülü'ne layık görülmüştür.

Filmografisi

2000'ler


  Lions for Lambs, 2007
  Charlotte's Web, 2006
  An Unfinished Life, 2005
  The Clearing, 2004
  Spy Game, 2001
  The Last Castle, 2001

1990'lar

  The Horse Whisperer, 1998
  Up Close & Personal, 1996
  Indecent Proposal, 1993
  La Classe américaine, 1993
  A River Runs Through It, 1992
  Sneakers, 1992
  Incident at Oglala, 1992
  Havana, 1990

1980'ler

  Legal Eagles, 1986
  Out of Africa, 1985
  The Natural, 1984
  Brubaker, 1980

1970'ler


  The Electric Horseman, 1979
  A Bridge Too Far, 1977
  All the President's Men, 1976
  Three Days of the Condor, 1975
  The Great Waldo Pepper, 1975
  The Great Gatsby, 1974
  The Sting, 1973
  The Way We Were, 1973
  Jeremiah Johnson, 1972
  The Candidate, 1972
  The Hot Rock, 1972
  Little Fauss and Big Halsy, 1970

1960'lar

  Butch Cassidy and the Sundance Kid, 1969
  Tell Them Willie Boy Is Here, 1969
  Downhill Racer, 1969
  Barefoot in the Park, 1967
  This Property Is Condemned, 1966
  The Chase, 1966
  Inside Daisy Clover, 1965
  Situation Hopeless... But Not Serious, 1965

Görev Aldığı Yapımlar

Robert Redford Fotoğrafları

Robert Redford İle İlgili Haberler

Portreler


Dizi Fragmanları